Header groot test

Wat is een wijnvlek?

Een wijnvlek is een aangeboren goedaardige bloedvatafwijking, waarbij er heel veel kleine bloedvaatjes dicht bij elkaar in de huid aanwezig én verwijd zijn. Het is niet erfelijk bepaald of uw kleintje met een wijnvlek wordt geboren of niet.

Wijnvlekken kunnen erg verschillen in grootte. Het kan zijn dat uw kind een klein plekje heeft, maar het kan ook gebeuren dat de helft van het gezicht van uw kindje ermee bedekt is. De wijnvlek zal met uw kindje meegroeien, dat betekent dat als uw kindje groter wordt, de wijnvlek ook groter wordt.

Hoe vaak komt een wijnvlek voor?

Ongeveer 2 op de 1000 baby’tjes wordt geboren met een wijnvlek. Dit gebeurt net zo vaak bij jongens als bij meisjes.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een wijnvlek eruit?

Een wijnvlek is een roze tot donkerrode verkleuring waarmee uw kindje wordt geboren. Het is een vlek die in de huid ligt, dat betekent dat de huid waar de wijnvlek zich bevindt hetzelfde aanvoelt als de rest van de huid van uw kindje. Op latere leeftijd kan de wijnvlek verkleuren naar een paarse kleur. Ook kan de huid onregelmatiger aanvoelen.

Wijnvlekken kunnen over het hele lichaam zitten maar komen voornamelijk voor in de hals en het gezicht.  Een wijnvlek moet niet worden verward met een aardbeienvlek. Een aardbeienvlek begint meestal na de geboorte met een klein roze of rood plekje op de huid en/of er zijn kleine adertjes zichtbaar. Het vlekje ligt, na verloop van tijd, echt óp de huid van uw baby en is meestal vurig rood en voelt bobbelig aan. Een aardbeienvlek kan weer wegtrekken.

Een wijnvlek kan sociaal-emotioneel een flinke belasting vormen voor uw kind, zeker als de wijnvlek een behoorlijke omvang heeft en goed zichtbaar is. Geen enkel kind wil anders zijn dan zijn/haar vriendjes en een dergelijke vlek kan heel makkelijk gebruikt worden door pestkoppen, zeker in de huidige tijd waarin uiterlijk erg belangrijk is. Hou het gedrag van uw kind daarom goed in de gaten.

Wat kunt u zelf aan een wijnvlek doen?

U kunt zelf niets doen om een wijnvlek te voorkomen of te verhelpen. In tegenstelling tot een aardbeienvlek zal een wijnvlek ook niet verdwijnen na verloop van tijd.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Geeft de wijnvlek cosmetische of sociaal- emotionele problemen bij uw kind dan kan de wijnvlek via een laserbehandeling worden aangepakt. Met behulp van een laser worden de bloedvaatjes van de wijnvlek tijdelijk verhit waardoor ze kapotgaan. Het lichaam van uw kindje ruimt de beschadigde haarvaatjes op en de kleur zal lichter worden of zelfs helemaal verdwijnen. De resultaten zijn meestal erg goed. Of uw kind in aanmerking komt voor een dergelijke behandeling is afhankelijk van verschillende factoren en gebeurt in overleg met een specialist.

Extra informatie

Er bestaan verschillende soorten geboortevlekken bij kinderen. Geboortevlekken zijn gekleurde vlekken op de huid die bij de geboorte al aanwezig zijn of die vlak daarna ontstaan. Er bestaan twee groepen geboortevlekken. Ten eerste de rode huidvlekken, daartoe behoren de ooievaarsbeet, de aardbeienvlek en de wijnvlek. De tweede groep huidvlekken zijn de bruine huidvlekken, hieronder vallen de café-au-laitvlek, de mongolenvlek en de moedervlekken.

Bij een heel klein percentage van de mensen met een wijnvlek is er ook sprake van een afwijking van de bloedvaten in de hersenen. Dit kan klachten geven zoals epilepsie. Indien er sprake is van een dergelijke afwijking wordt dit het syndroom van Sturge-Weber genoemd.

Op de website van het Huidfonds is veel informatie te vinden over verschillende huidaandoeningen. Het doel van het Huidfonds is het verbeteren van de behandeling en de zorg voor huidpatiënten zodat de kwaliteit van leven van mensen met een huidziekte zal toenemen. Dit willen ze bereiken door het initiëren van wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken en behandelmethoden; het geven van voorlichting en informatieverstrekking en door deskundigheidsbevordering.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016