Header groot test

Wat zijn wratten?

Wratten kent iedereen wel. Het zijn ruwe, bloemkoolachtige, harde eeltige knobbeltjes op de handen en/of voeten. Meestal zitten wratjes op de vingers of de voetzolen van uw kind.  Ze worden veroorzaakt door een virus, (familie van) het humane papilloma virus. Ze zijn volkomen onschuldig en verdwijnen in 80% van de gevallen binnen één jaar vanzelf. Het kan soms wel jaren duren voordat een wratje is verdwenen. Het virus zorgt ervoor dat de huidcellen heel snel delen en opstapelen, wat een wrat veroorzaakt.

Het virus dat de wratten veroorzaakt, verspreidt zich via huid op huid contact. Dat is zeker het geval bij wratjes die zijn opengekrabd, het virus kan zich dan heel makkelijk verspreiden. Het virus kan iemand anders besmetten of ‘schone’ huid bij uw kind zelf. Dit laatste betekent dat uw kind meerdere wratten krijgt op zijn/haar lichaam. Het virus verspreidt zich ook via contact met vochtige vloeren van bijvoorbeeld zwembaden of gymzalen, douches en kleedkamers.

Het virus wat wratten veroorzaakt is erg besmettelijk. Heeft uw kind eenmaal antistoffen aangemaakt tegen het virus dat de wratjes veroorzaakt, dan komen ze ook niet meer terug. Uw kind wordt immuun, dit proces kan wel enkele jaren duren.

Hoe vaak komen wratten voor?

Bijna alle kinderen maken in hun kinderjaren wel een periode door dat ze wratjes krijgen aan hun handen en/of hun voeten. Waarom het ene kind er meer last van heeft dan het andere is niet bekend. De meeste wratten komen voor in de leeftijd tussen 12 en 16 jaar. Jongens en meisjes hebben even vaak te maken met wratten.

Wat zijn de klachten en hoe zien wratten eruit?

De grootte van een wrat varieert van minder dan een millimeter tot ongeveer een centimeter. Ze hebben dezelfde kleur als de huid van uw kind, soms zitten er zwarte puntjes in. Heeft uw kind last van meerdere wratten dan zitten ze vaak in groepjes bij elkaar.

Meestal geven wratten geen klachten, ze kunnen er wel ontsierend uitzien. Een enkele keer kan uw kind wel pijn hebben bij het lopen vanwege een voetwrat. Voetwratten kunnen makkelijk verward worden met een eksteroog of een likdoorn. Voetwratten komen zelden in groepjes voor.

Wat kunt u zelf aan wratten doen?

In principe hoeft u niets te doen aan wratten omdat ze meestal vanzelf weer verdwijnen. Wanneer u wel zelf iets wil doen aan de wrat of wratjes dan kunt u zalf of druppeltjes gebruiken met salicylzuur (aanstippen met wrattentinctuur). Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Het zuur zorgt ervoor dat de wrat zacht wordt waarna deze weggesneden kan worden met een mesje.

Om wratten te voorkomen is goede hygiëne belangrijk. Hier volgen een aantal tips om het risico op besmetting te verkleinen:

  • Laat uw kind badslippers dragen in openbare ruimte zoals de douches bij het zwembad, sportclub of gymzaal
  • Krab zo min mogelijk aan de wratten
  • Voorkom nagelbijten en duimzuigen
  • Plak een pleister over de wrat
  • Was na het aanraken van de wrat uw handen goed
  • Ventilerende schoenen en iedere dag schone katoenen sokken voorkomt zweetvoeten. Wratten ontstaan makkelijk in een vochtige omgeving

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Heeft uw kindje echt last van de wrat dan kunt u naar de huisarts gaan. De huisarts kan de wrat bevriezen met vloeibare stikstof. Wanneer de wrat vervolgens ‘ontdooit’ gaan de huidcellen dood en verdwijnt de wrat. Vaak is het nodig om de behandeling met vloeibare stikstof meerdere keren te herhalen voordat de wrat compleet verdwenen is. Andere opties zijn dat de huisarts de wrat wegbrandt of met een scherp mesje ‘uitlepelt’. Veel huisartsenpraktijken hebben hiervoor een apart wrattenspreekuur.

Ook is het verstandig om een afspraak te maken met uw huisarts wanneer u twijfelt of het om een wrat gaat, wanneer de wrat gaat bloeden, van kleur verandert of wanneer uw kind jonger is dan 4 jaar.

Extra informatie

Op de website van het Huidfonds is veel informatie te vinden over verschillende huidaandoeningen. Het doel van het Huidfonds is het verbeteren van de behandeling en de zorg voor huidpatiënten zodat de kwaliteit van leven van mensen met een huidziekte zal toenemen. Dit willen ze bereiken door het initiëren van wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken en behandelmethoden; het geven van voorlichting en informatieverstrekking en door deskundigheidsbevordering.
Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016