Header groot testWat zijn X-benen?

Uw kind groeit de eerste jaren van zijn/haar leven erg hard. Tijdens de verschillende leeftijdsfases worden de botten van uw kind iedere keer op een andere manier belast. Omrollen, kruipen, staan, rennen, springen, fietsen enzovoorts belasten de botten op een andere manier. Ook de stand van de benen zal hierdoor de eerste jaren veranderen. Uw kind zal in zijn/haar jeugd te maken krijgen met periodes waarin er sprake is van O-benen, van X-benen en van rechte benen. Dit hoort bij de normale ontwikkeling van uw kind.

X-benen is een stand van de benen waarbij de knieën naar binnen gedraaid staan. De stand van de benen van uw kind is het beste te beoordelen als uw kind op de rug ligt. Als u de benen van uw kind gestrekt naast elkaar legt en de knieën wijzen naar binnen en raken elkaar dan is er sprake van X-benen.

Hoe vaak komen X-benen voor?

Alle kinderen vanaf 2 à 3 jaar ontwikkelen een lichte vorm van X-benen. Een kleuter met X-benen is dus heel normaal. In de periode naar het 7-de jaar toe groeien de benen geleidelijk aan naar een rechte stand. De X-benen zijn het beste zichtbaar tussen de leeftijd van 3 – 5 jaar.

Wat zijn de klachten en hoe zien X-benen eruit?

Uw kindje wordt geboren met O-benen. In de loop van de eerste twee levensjaren wordt dit steeds minder en zullen de beentjes rechter gaan staan. Vanaf de leeftijd van 2 à 3 jaar zal uw kindje X-benen ontwikkelen die blijven bestaan tot uw kind een jaar of 7 is geworden. Dan zijn de benen van uw kind in de meeste gevallen recht gegroeid.

Bij X-benen groeien de knieën naar binnen toe en de enkels meer van elkaar af, de knieën staan dus dichter bij elkaar dan de voeten. Vaak draaien de onderbenen iets naar buiten en de voeten naar binnen.

Over het algemeen geven X-benen geen klachten. In extreme gevallen kunnen kinderen onhandig gaan lopen of struikelen over hun eigen benen. Met name kinderen met X-benen kunnen hier last van hebben tijdens het spelen en rennen.

Wat kunt u zelf aan een X-benen doen?

U kunt niets doen om X-benen te voorkomen of te verhelpen. Er zijn wel algemene adviezen die van belang zijn:

  • Zorg dat uw kind gezond eet en genoeg zonlicht (daglicht) krijgt vanwege voldoende calcium en vitamine D wat nodig is voor een gezonde botontwikkeling
  • Lichaamsbeweging is voor ieder kind belangrijk, dat begint al van kleins af aan. Zorg voor voldoende bewegingsvrijheid voor uw kind
  • Is uw kind al wat groter, zorg dan voor goede schoenen
  • Zit uw kind graag in de ‘W-zit’ (met de kont op de grond, de knieën ook op de grond en de onderbenen naar buiten wijzend) vraag dan aan uw kind om gewoon te gaan zitten met de benen vooruit. De W-zit versterkt de afwijkende stand van de benen

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

U hoeft met uw kindje in principe niet naar de huisarts vanwege X-benen. Het verdwijnt bij bijna alle kinderen weer spontaan na een aantal jaren. De meeste kinderen van ongeveer 7 jaar hebben rechte benen. In sommige gevallen is het wel verstandig om naar de dokter te gaan, namelijk:

  • Als de knik naar binnen bij de knieën opvallend groter is dan bij andere kinderen van dezelfde leeftijd
  • Als het ene been een duidelijk andere stand heeft dan het andere (asymmetrische stand, bijvoorbeeld één recht been en één naar buiten gedraaid been)
  • Als de afwijkende stand in korte tijd verergert
  • Als uw kind na het zevende jaar nog duidelijk X-benen heeft
  • Als uw kind na het zevende jaar X-benen ontwikkelt

 

Uw huisarts kan uw kind indien nodig doorverwijzen naar een kinderorthopeed voor verdere behandeling.

Extra informatie

Een afwijkende stand van het been kan ook het gevolg zijn van een botbreuk in het been die verkeerd aan elkaar is gegroeid of van de Engelse ziekte (rachitis). Deze ziekte ontstaat door een gebrek aan calcium en vitamine D in de voeding en een gebrek aan zonlicht. Op de website vitaminen vindt u informatie over de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen bij kinderen van verschillende leeftijden.

Kinderen met overgewicht hebben relatief vaker last van X-benen.Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016