Header groot testWat is een zondagmiddagarmpje?

Een zondagmiddagarmpje is de benaming voor de ontwrichting van het kopje van het spaakbeen. Dit zit bij de elleboog. Het ontstaat doordat er te hard aan het gestrekte armpje van uw kind is getrokken.

De naam zondagmiddagarmpje is ontstaan omdat een dergelijke “verwonding” vroeger vooral op zondag voorkwam. Iedereen was vrij en zondag was een rustdag waarbij er meer tijd was voor de kinderen. Tijdens het buitenspelen of wandelen werden kinderen bij de hand vastgehouden en als het viel, aan het gestrekte armpje weer opgetild. Ook gebeurde het vaak dat het kind aan de hand van papa en mama tussen hen in van voor naar achter geschommeld werd. Het kwam vaak voor dat tijdens dit soort uitjes het armpje of elleboogje uit de kom schoot. De dokter zag op zondag dus veel van dit soort verwondingen en hier komt de naamgeving vandaan.

Hoe vaak komt een zondagmiddagarmpje voor?

Bij kinderen tussen de 1 en 3 jaar komt het regelmatig voor omdat zij nog geen stevige spieren hebben rondom het ellebooggewricht. Bij jongens komt een zondagmiddagarmpje iets vaker dan bij meisjes.

Wat zijn de klachten en hoe ziet een zondagmiddagarmpje eruit?

Uw kind schreeuwt het opeens uit van de pijn en begint heel hard te huilen. Het onderarmpje van uw kind hangt erbij alsof het niet bij zijn/haar lijfje hoort. Soms kunt u ook echt een “knakje” horen. Uw kind zal het armpje niet meer gebruiken en bij aanraken doet het nog meer pijn.

Wat kunt u zelf aan een zondagmiddagarmpje doen?

Ga in ieder geval niet zelf aan het armpje trekken en/of duwen maar ga direct naar een arts. U kunt een zondagmiddagarmpje voorkomen door uw kind niet aan één gestrekt armpje op te tillen.

Wanneer kunt u beter naar de dokter gaan?

Zodra u merkt dat er iets mis is met het armpje doet u er verstandig aan om direct naar een arts, huisartsenpost of Eerste Hulp te gaan te gaan. De arts kan met speciale technieken (gericht draaien, duwen en/of trekken) het botje weer op de plaats zetten. Dit duwen en trekken doet pijn bij uw kind, maar is wel nodig om het armpje weer op zijn plaats te krijgen. Op het moment dat het botje weer op zijn plaats zit, is de pijn ook direct weg en kan uw kindje zijn/haar armpje weer soepel gebruiken.

Extra informatie

Sommige kindjes zijn gevoelig voor een zondagmiddagarmpje. Hebben ze het éénmaal gehad dan is de kans op herhaling groot. Wees daarom voorzichtig bij het stoeien en spelen, maar ook bijvoorbeeld tijdens het aankleden. Til uw kindje op onder de oksels zonder het hierbij aan zijn/haar armpjes te trekken. Alle kwaaltjes van a tm z onder 23062016