In 1959 heeft de overheid in Nederland het Rijksvaccinatieprogramma ingevoerd. In de loop van de tijd is de samenstelling van het programma steeds aangepast aan relevante bedreigende ziektes. In het huidige programma zitten vaccins tegen tien ernstige infectieziektes. Deze ziektes kunnen zonder ernstige gevolgen verlopen, maar ze kunnen ook ernstige schade toebrengen bij uw kindjes. Kinderen kunnen er in het ergste geval zelfs aan overlijden.

Het vaccinatieprogramma van de overheid geeft u als ouder de mogelijkheid om uw kind te laten inenten tegen tien ernstige infectieziektes. De inentingen zijn niet verplicht maar worden wel sterk aangeraden. Ze worden ouders kosteloos aangeboden en 95% van de ouders maakt gebruik van het programma en laat zijn/haar kindje inenten. Het doel van het programma is om de inwoners van Nederland te helpen om hun goede gezondheid te behouden.

Op de pagina vaccinatieschema ziet u hoe het Rijksvaccinatieprogramma er voor uw kind uitziet. De pagina wat houden de ziektes in geeft een overzicht van de ziektes waartegen wordt gevaccineerd.

Deze website gaat voornamelijk over kleine kinderkwaaltjes maar we vinden het verstandig om ook aan de meest voorkomende (kinder)ziektes aandacht te besteden in combinatie met het vaccinatieprogramma.